KOORENE PASTINAAGIPÜREESUPP ÕUNA & SALVEIGA (koostöös Handgurmeega)

Puljong (pr fond de cuisine) on Prantsuse köögi vundament ja alustala. Ilma puljongita jääks suur osa Prantsuse köögi armastatumaid kastmeid, suppe, hautisi, pajaroogi ja praade tegemata. Hea puljongi valmistamiseks kulub tunde, sest koostisosadest tuleb nn välja pigistada nii palju maitset kui vähegi võimalik. Gurmeeaias on puljongitegu veel lapsekingades, meie roogadesse kipuvad ikka sattuma poeriiulilt kaasa haaratud pulbrid või juba valmiskujul puljongid. Aga täna puhuvad siin kandis uued tuuled – väikeettevõte Handgurmee on Eesti turule toonud Handon’s kaubamärgi toote, mis on justkui loodud laisale või tempoka elustiiliga kodukokale, kellel ei ole kannatust pool päeva leemekulpi liigutada.

Lubage tutvustada fond’i ehk puljongiekstrakti. Tegemist on pastalaadse konsistentsiga produktiga, millesse maitsesügavuse saavutamiseks on koondatud päris kondid, köögiviljad, ürdid ja vürtsid. Purgitäiest ekstraktist jagub üle 6 liitri puljongi (või 4 liitri kastmepõhja valmistamiseks). Meie katsetasime sedakorda köögivilja fond’i, mida toodetakse Prantsusmaal Alsace’i piirkonnas. See sisaldab muuhulgas imetaime leeskputk ja on (Handgurmee valikus ainsana) nii allergeenide- kui pärmivaba.

Maitseomadustelt oli leem väga hästi tasakaalus, aga pastinaagipüreesuppi lisasime siiski juurde nii soola kui pipart, sest meile kohe väga meeldib puuvilju suppidesse panna ja seega jäi puljongist üksi magususe neutraliseerimiseks väheks.

Peame iseennast natuke kiitma ka – see supp siin on üks tõeliselt hoolas ajusünnitis ja väärib kahtlemata proovimist! 😉


Kahele näljasele supisõbrale.

Vaja läheb:

700-800 g pastinaaki
1 suur või 2 väiksemat sibulat
1 terve küüslauk
oliiviõli
soola & pipart

1 l köögiviljapuljongit
200 ml toidukoort
250 g õunu
1-2 sl kuivatatud salveid

Serveerimiseks soovi korral marineeritud kappari õiepungi.


Eelkuumuta ahi 200ºC. Koori pastinaagid ning eemalda neilt pealsed ja peenikesed juureotsad. Tükelda puhastatud pastinaagid ja sibul(ad) ning poolita küüslauk. Laota viljad ahjuvormi, piserda neile oliiviõli ja raputa üle tagasihoidlikuma koguse soola-pipraga. Aseta vorm ahju keskosasse 40-45 minutiks või seniks kuni pastinaak on pehme. Valmista puljong pakendi juhiste järgi, lõika õunad veeranditeks ja eemalda neilt südamikud. Kui pastinaak on küps, eemalda vorm ahjust ja lase mõni minut jahtuda. Siirda ahjuküpsed viljad, puljong, koor ja õunad blenderi kannu (või supipotti / kõrgemate servadega kaussi, kui kasutad püreestamiseks saumikserit) ning lisa sinna salvei. Püreesta koostisosad ja vajadusel lisa maitse järgi soola ja / või pipart. Jaga supp kahte kaussi, garneeri kapparitega ja asu kohe sööma.

Bon appétit!